Έγκριση συμμετοχής της ΕΕΕΦ σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους.

 

Η ΕΕΕΦ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έγκριση της συμμετοχής της ως μέλος σε μια ευρωπαϊκή εταιρική σχέση καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση. Η συνεργασία αυτή δομείται σε υφιστάμενα δίκτυα και εταιρικές σχέσεις (ProFaNE, EuroSafe, FARSEEING, MobEX κτλ)

Η ΕΕΕΦ αιτήθηκε τη συμμετοχή της ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε από τον Chris Todd Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ www.epractice.eu/files/Todd_0.pdf μετά από προκήρυξη Ευρωπαϊκού Προγράμματος ICT-PSP Call 6. Το δίκτυο για τη διάδοση της πρόληψης των πτώσεων (Prevention of Falls Network for Dissemination, ProFouND) στο οποίο συμμετέχει η ΕΕΕΦ θα λάβει 1 εκατομμύριο ευρώ για να εξετάσει την προοπτική της χρήσης των δυνατοτήτων της πληροφορικής για την πρόληψη των πτώσεων.

Είναι ένα σεβαστό πρόγραμμα για την πρόληψη των πτώσεων μετά και την έγκριση της σημαντικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC). Περίπου 25 οργανισμοί σε 15 ευρωπαϊκές περιφέρειες θα λάβουν μέρος στην συνεργασία, με πεπειραμένους φυσικοθεραπευτές καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας και πανεπιστημιακούς ερευνητές.

Το ProFouND θα διαδεχθεί το δίκτυο για την πρόληψη των πτώσεων ProFaNE (Prevention of Falls Network Earth) που επίσης ήταν αρχικά ένα Ευρωπαϊκό έργο. Ο επικεφαλής του ProFouND Chris Todd καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ανακοίνωσε το καλοκαίρι τη χρηματοδότηση του στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την ενεργό γήρανση, στη Γλασκώβη. «Το ProFouND θα συνεχίσει να βασίζεται στο έργο του ProFaNE, το οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, με τη συμμετοχή οργανώσεων και ατόμων που θα εξασφαλίζουν ότι η πολιτική, η εφαρμογή και η πρακτική του θα βρίσκονται στο προσκήνιο» είπε ο καθηγητής Todd.

 Κύριος στόχος του νέου δικτύου είναι η διάδοση κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών ώστε να διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε τεκμηριωμένα στοιχεία καλής πρακτικής, στην ηλεκτρονική εκπαίδευση και σε μοντέλα αξιολόγησης και διάδοσης τους. Το έργο θα υιοθετήσει την εφαρμογή λύσεων που θα βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία με τη χρήση ICT βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Θα περιλαμβάνει συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, εκδηλώσεις, ανταλλαγές και ομάδες εργασίας με τους συνεργαζόμενους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για να δημιουργηθεί η καλύτερη δυνατή πρακτική σε ένα ευρύ φάσμα από κυβερνητικούς φορείς, NGO και εμπορικούς οργανισμούς και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η πρόληψη των πτώσεων να είναι στην ημερήσια διάταξη όλων. Επίσης, θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή που να επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει και από τον μεγαλύτερο σε αριθμό μελών επαγγελματικό σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (Chartered Society of Physiotherapy, CPS): http://www.csp.org.uk/frontline/article/%E2%82%AC1-million-award-aids-bid-prevent-falls-older-people

http://www.csp.org.uk/news/2012/08/17/falls-prevention-programme-attracts-%E2%82%AC1m-funding

Η ανακοίνωση έτυχε θερμής υποδοχής από την Janet Thomas, Πρόεδρο της AGILE, φυσικοθεραπευτικής ομάδας με κλινικό ενδιαφέρον στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας του CSP: «Είναι πολύ καλή είδηση. Η πρόληψη των πτώσεων αποτελεί προτεραιότητα και είμαι ευτυχής που μαθαίνω γι? αυτή τη νέα επένδυση.»

Προκειμένου η ΕΕΕΦ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή και σε επόμενα προγράμματα προηγήθηκε επικύρωσή της ως μη κερδοσκοπικός ιδιωτικός οργανισμός βάσει του 7ου Ευρωπαϊκού προγράμματος πλαισίου.

Υπεύθυνη της ΕΕΕΦ για την πρόταση (LEAR, Legal Entity Appointed Representative), ΙCT-PSP Call 6: Objective 3.4 Thematic Network ProFouND Prevention of Falls Network for Dissemination, ορίστηκε η καθηγήτρια φυσικοθεραπείας, κα Βασιλική Σακελλάρη

Με εκτίμηση

Βασιλική Σακελλάρη

Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας

Τα Νέα της ΕΕΕΦ

 • Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. 2024

    ΔΣ 2024 Πρόεδρος 2024: Γεωργία Πέττα Γενικός Γραμματέας: Χαράλαμπος Τιγγινάγκας Α’ Αντιπρόεδρος: Αντωνία Λουρίδα Β’ Αντιπρόεδρος: Ρήγας Δημακόπουλος Ταμίας: Ευαγγελία
  Read More
 • Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. 2023

    ΔΣ 2023 Πρόεδρος 2023: Γεωργία ΠέτταΓενικός Γραμματέας: Χαράλαμπος ΤιγγινάγκαςΑ’ Αντιπρόεδρος: Αγγελική ΒερβαινιώτηΒ’ Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία ΣηφακάκηΕιδικός Γραμματέας: Ελισσάβετ ΠτσηΤαμίας: Αντωνία ΛουρίδαΜέλος Πρώην Πρόεδρος:
  Read More
 • Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. 2021

  Μαρούσι, 01/04/2021 Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Φ.) ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί ένα από τα συλλογικά όργανα των Ελλήνων
  Read More

Νέα από τα Τμήματα

Εκδηλώσεις